Ons startup programma leidde tot € 11 miljoen aan investeringen!

Maar liefst 47 gefinancierde start-ups, € 11 miljoen aan private investeringen, 320 (in)direct gecreëerde arbeidsplaatsen en een gezamenlijke totale jaaromzet van bijna € 9 miljoen euro. Met deze klinkende resultaten heeft The SUN Amsterdam zich ontwikkeld tot hét programma om starters uit te laten groeien tot excellente (internationale) scale-ups.

Maar liefst 47 gefinancierde start-ups, € 11 miljoen aan private investeringen, 320 (in)direct gecreëerde arbeidsplaatsen en een gezamenlijke totale jaaromzet van bijna € 9 miljoen euro. Met deze klinkende resultaten heeft The Start-Up Network Amsterdam zich ontwikkeld tot hét programma om innovatieve starters uit te laten groeien tot excellente (internationale) groeiers.

The SUN bestaat drie jaar en boekt aantoonbare resultaten. Reden voor een feestje. Daarom organiseerde The SUN 1 december jl. een event voor haar netwerk. Met onder andere een keynote van topondernemer Erik Schut (WoodWing), presentatie van de resultaten en de onthulling van de toekomstplannen om de Amsterdamse start-up-scene verder te versterken.

Klinkende resultaten
Na een projectperiode van drie jaar (2011 – 2014) heeft The SUN alle doelen ruimschoots gehaald. We zetten ze voor je op een rij:

  • 450 gescoute start-ups waarvan 56 geselecteerd voor het netwerk;
  • totaal € 11 miljoen aan private investeringen opgehaald;
  • 47 gefinancierde start-ups voor een gemiddeld bedrag van € 234.000.
  • 320 (in)direct gecreëerde arbeidsplaatsen;
  • 60% van de ondernemingen zijn internationaal actief;
  • totale jaaromzet van bijna € 9 miljoen of meer dan € 160.000 per onderneming;

De prognose is dat in 2016 de toegevoegde waarde van The SUN aan de regionale economie zo’n € 55 miljoen bedraagt en dat meer dan 85% van de ondernemingen zich op de internationale markt richt. Deze resultaten staan in scherp contrast met de ontwikkelingen in de markt. Zo blijkt uit een onderzoek van de NEN dat slechts 14 van de 100 innovaties daadwerkelijk de markt bereikt. Ook is 83% van de The SUN bedrijven gefinancierd. Terwijl uit ander onderzoek* naar voren kwam dat het succespercentage opgehaalde financieringen in Nederland slechts tussen de 32 en 52% zit.

The SUN Review
De concrete resultaten zijn samen met enkele sprekende voorbeelden van SUN-Start-ups gebundeld in The SUN Review. Het eerste exemplaar werd door SUN-voorzitter Peter Swelheim overhandigd aan Jan van Run, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Van Run bevestigde het belang van succesvolle ecosystemen zoals The SUN voor de stimulans van innovatieve bedrijvigheid. Naast de provincie Noord Holland zijn gemeente Amsterdam, Agentschap NL en private participanten belangrijke financiers van het programma.

WoodWing: van start-up naar droomexit
Erik Schut van WoodWing, een softwarebedrijf gericht op (online) publishing, nam de aanwezigen mee in zijn successtory. Zo deed hij als innovatieve start-up al zaken met Apple en leverde hij als een van de eersten de digitale infrastructuur voor het delen van content voor de toen nog revolutionaire iPad. Sinds de start in 2000 is WoodWing uitgegroeid tot een internationale onderneming, actief in 100 landen. De groei van het bedrijf ging gepaard met zijn persoonlijke ontwikkeling van startend ondernemer naar topman verantwoordelijk voor meer dan 150 werknemers. Door vast te houden aan een platte organisatie bleef het bedrijf flexibel en innovatief. Dit leidde uiteindelijk tot een overnamebod door Adobe en een gedroomde exit. Inmiddels investeert Schut zelf in startende ondernemingen.

Toekomst The SUN
The SUN heeft nu de handen ineen geslagen met het Amsterdam Centre for Entrepreneurship (ACE). Gezamenlijk werken ze aan een totaalprogramma waarin pre-starters (Venture Lab), starters (The SUN) en groeiers (Ready2Scale) opgenomen worden in één compleet ecosysteem.

Meer weten over The SUN?
Wil je meer weten over de resultaten van The SUN of over de toekomstplannen? Neem dan contact op met Maurice Kokhuis via iam@ready2.org.

*Onderzoek naar het investeringsklimaat voor technostarters door Tornado Insider.

Leave a Reply

*

captcha *