Netwerk:Villagepump
Date:januari 22, 2015

Villagepump

De Villagepump is een innovatief waterzuiveringsapparaat waarmee je op een eenvoudige manier vervuild water zuivert. Dit zonder externe energiebron en zonder chemicaliën. Met alleen handkracht zuiver je tot 500 liter vervuild water per uur tot veilig en goed smakend drinkwater. De markt voor de Villagepump bevindt zich met name in ontwikkelingslanden.

De Villagepump is een idee van industrieel ontwerpers Rob van Opdorp en Maarten Willems. Zij hadden al de nodige ervaring op het gebied van waterzuivering, maar zagen hoe complexe producten uiteindelijk toch in het veld strandden op het beheer en onderhoud. Het idee is complex in de realisatie, maar juist simpel en onderhoudsvrij voor de gebruikers. Drie jaar geleden startten zij de ontwikkeling als een project. Toen de eerste producten een feit waren, ontwikkelde Villagepump zich als bedrijf.

Strategische samenwerking
Inmiddels staan de eerste Villagepumps in onder andere Mali, India, Indonesië, Turkije, Zambia, Kenia, Suriname en de Filipijnen. De onderneming heeft inmiddels ook met een aantal internationale partijen distributie-contracten afgesloten. Zo is er een strategische samenwerking gesloten met het Duitse bedrijf Bioworks. Bioworks heeft daarbij de rechten voor distributie en productie voor geheel Afrika. Op dit moment produceert Villagepump enkele tientallen pompen, maar de verwachting is dat dit aantal op korte termijn fors stijgt.

Ondersteuning productontwikkeling
Twee jaar geleden zocht Rob van Opdorp contact met The SUN voor ondersteuning bij het ontwikkelen van de Villagepump ‘van idee naar concreet marktproduct’. The SUN begeleide het bedrijf door structureel projectmanagement aan te bieden voor de ontwikkeling van de Villagepump en in de opzet van de organisatie.

Mooie initiatieven
Er ontstaan spontaan mooie initiatieven binnen het netwerk van The SUN. Zo werd Villagepump gevraagd voor ‘De Week van de Stad’. Ter plekke werd water uit de grachten gezuiverd voor Amsterdamse wethouders. Ook bracht The SUN hen in contact met een distributeur in Nepal.